Melrose Road, Barnes

Loft conversion and ground floor rear extension

Working within the planning restrictions we maximised the amount of space in the loft although we were obliged to keep the hipped end of the roof on this end of terrace house in a Barnes conservation area. We also extended on the ground floor to the rear in close alignment with the adjoining neighbour who had already completed a similar extension.  Most of the ground floor of the property was refurbished, with new services, a new kitchen and island and new solid wood floors. 

Remote controlled Velux rooflights in the extension bring in plenty of light and the space has transformed what was a tiny kitchen off a small dining area into a comfortably sized open planned kitchen and dining / family room.  The small courtyard garden works as an outdoor room – with a similar scale and furnishing as a reception room.

The loft has an angled hip-roof wall to one side, and the rear was built as a tiled mansard roof with two dormer windows.  We designed an en-suite bathroom in the loft, going into the front roof gable that careful design and selection of sanitary ware to be functional, comfortable and quite unique.